23 35 69 00 post@regnskapnorge.no

Teknologisk utvikling endrer stadig næringslivet som vi kjenner det, og regnskapsbransjen er intet unntak. Et felt som vokser raskt og som kan revolusjonere måten vi jobber på, er kunstig intelligens. På Overskudd 2017 skal Morten Goodwin fortelle deg hvordan kunstig intelligens endrer regnskapsbransjen.

Se videoen der Goodwin selv introduserer den banebrytende utviklingen her.

 

Kunstig intelligens tar verden med storm og er til og med årsaken til at det spås en teknologisk endring på høyde med den industrielle revolusjon. Kunstig intelligens-teknikken Deep Learning var i sin spede begynnelse inspirert av menneskehjernen, men har kun i det siste fått virkelig stor oppmerksomhet. Den har utkonkurrert oss mennesker i å gjenkjenne ansikter og tale, forutsi verdien av kunder og mye mer. Nå har Deep Learning også bevist sin nytte i regnskapsbransjen.

Nylig lanserte fire kinesiske forskere en metodikk med Deep Learning for å automatisk oppdage kredittkortsvindel. Teknikken baserer seg på å tegne kundenes transaksjoner i et lite bilde. Det viser seg at bildene basert på svindeltransaksjoner har nyanseforskjeller sammenlignet med de uten svindel, selv når svindleren har forsøkt å fjerne sine spor. Deep Learning-algoritmen kjenner dessuten igjen typiske transaksjonsmønstre vi mennesker ikke klarer å oppdage. Kredittkortsvindel oppdages automatisk uten bidrag fra mennesker samtidig som den ikke berører data fra redelige brukere.

Tidligere har automatisk kredittkortsvindel vært forbeholdt regelbaserte ekspertsystemer, og har vært avhengig av at eksperter har satt opp avanserte regler. Nå trengs det ikke lenger tunge regelbaserte systemer for å oppdage svindel. Kunstig intelligens gjør det for oss, og er til og med bedre.

«Dette er bare en sped begynnelse på hva kunstig intelligens kan utrette i regnskapsbransjen», sier Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og nestleder i Centre for Artificial Intelligence Research.

Skrevet av:

Morten Goodwin

Førsteamanuensis, Universitetet i Agder, Centre for Artificial Intelligence Research

Jahn-Thomas Fidje

PhD-student, Universitetet i Agder, Centre for Artificial Intelligence Research, Bilagos AS